Ethereum Yhdistämisen Päivitys

Ethereum yhdistäminen eli Merger on ollut uutisissa jo muutaman vuoden ajan. Jos tämä nimi ei sano mitään, olet silti oletettavasti törmännyt tähän aiheeseen. Nimittäin Ethereum yhdistämisestä käytetään myös nimitystä Ethereum 2.0, joka on yhdistämisen tuotos.

Koska Ethereum jo itsessään on yksi tärkeimmistä valuutoista ja lohkoketjuista koko kryptovaluuttojen alalla, tietenkin siihen tehdyt muutokset ovat myös todella tärkeitä. Olit sitten kiinnostunut Ethereumista tai mistä vain muusta kryptovaluutasta, sinun tulee ehdottomasti tietää juuri Ethereumista ja sen muutoksista.

Sen takia tämä artikkeli tulee käsittelemään monta hyvin tärkeää seikkaa Ethereumin yhdistämisestä. Me tulemme perehtymään esimerkiksi siihen, miksi koko yhdistäminen edes tehtiin ja mitä se oikeastaan tarkoittaa. Lisäksi selvitämme sinulle, miten Ethereumia voidaan oikein hankkia.

Oletko kiinnostunut Ethereumin hankinnasta?

Jos olet kiinnostunut Ethereumin hankinnasta, nyt sen yhdistämisen jälkeen, sinun tulee tietenkin tietää, miten näin voidaan oikein tehdä. Tämä tapahtuu niin sanotuilla Vaihto sivustolla. Jos et ole ikinä ennen kuullut Vaihdosta, kyseinen sivu selviää sinulle välittömästi. Kyseessä on nimittäin sivu tai palvelu, jota yksinkertaisesti käytetään eurojen tai muiden fiat valuuttojen vaihtamiseen kryptovaluuttoihin. Samalla tavalla voit käyttää niitä myös toisinpäin ja vaihtaa kryptoja takaisin euroksi.

Vaihto palveluita on nykyään hyvin monia, ja oikeastaan kaikki niistä tukevat Ethereumia. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että sinulle on lukemattomasti erilaisia vaihtoehtoja, joiden väliltä voit valita. Sinun tulee valita tietenkin turvallinen vaihto. Tämän lisäksi vaihdon tulee yksinkertaisesti miellyttää sinua tavalla tai toisella.

Kun olet valinnut sinulle sopivan vaihdon käytettäväksi, sinun tulee luoda sivustolle tili ja rekisteröityä. Tämä tili tulee yleensä vahvistaa, mikä saattaa viedä hetken aikaa. Kun olet suorittanut tämän loppuun, voit tehdä talletuksen tilille perinteisillä fiat valuutoilla. Tämän jälkeen sinun tulee siirtyä sopivalle markkina-alueelle. Täällä voit ostaa juuri sen verran Ethereum merkkejä kuin haluat. Näin olet aloittanut Ethereum kaupankäynnin ja niihin sijoittamisen. Halutessasi, voit lukea lisää yksityiskohtaisia oppaita siitä, kuinka liityt ethereum pörssiin. Niiden avulla pääset sijoittamaan näppärästi.

Mitä Ethereum yhdistäminen tarkoittaa?

Nyt kun olemme varmistaneet, että tiedät, miten voit ostaa halutessasi Ethereum merkkejä, me voimme aloittaa itse yhdistämiseen keskittymisen. Ethereum yhdistäminen ja Ethereum 2.0 tarkoittaa uudenlaista lohkoketjua, joka luotiin yhdistämisen kautta. Tämä yhdistäminen muutti aivan koko lohkoketjun pohjimmaisista tekijöistä lähtien. Siitä syystä voit olla varma siitä, että kyseessä on todellakin hyvin suuri ja tärkeä muutos.

Kuten sen nimi vihjaa, Ethereum yhdistämisessä yhdistettiin eri tekijöitä mahdollistaen uuden version eli Ethereum 2.0. Koska kyseessä oli näin jättimäinen muutos, se ei tietenkään tapahtunut ihan sormia näpäyttämällä. Lisäksi koska kyseessä on Ethereumin kaltainen suuri ja vaikuttava lohkoketju, tällä muutoksella oli vaikutus myös muuhun kryptojen alaan. Koska kyseessä on näin suuri ja tärkeä asia, artikkeli tulee perehtymään aiheeseen monessa eri osassa.

Miksi Ethereum yhdistys tehtiin?

Joten ensimmäisenä meidän tulee tietenkin selvittää, miksi näin suuri muutos edes tehtiin. Tämän kaltaista muutosta ei tietenkään tehtäisi ihan noin vain ilman mitään suurempaa syytä. Tähän on hyvin yksinkertainen syy. Ethereumin toiminta alkoi olemaan liian vanhan kaltaista kryptovaluuttojen ja lohkoketju teknologian alalla.

Todellakin, Ethereum on luotu vuonna 2015, mikä tekee siitä yhden vanhemmista lohkoketju teknologioista alalla. Ala on kasvanut huomattavalla tavalla tänä aikana, ja uusia vaihtoehtoja on luotu aivan uskomattoman paljon. Monet näistä uusista vaihtoehdoista ovat tuoneet jotain uutta mukanaan, kuten toimivamman ja ympäristöystävällisemmän lohkoketju protokollan.

Vaikka Ethereum on yksi tärkeimmistä ja vaikuttavimmista lohkoketju teknologioista koko alalla, sillä ei ole kuitenkaan samanlaista sijaa kuten Bitcoinilla. Koska tämä vaihtoehto on ensimmäinen kryptovaluutta koko maailmassa, siltä ei vaadita samanlaisia asioita kuin esimerkiksi Ethereum lohkoketju teknologialta. Siitä syystä Ethereum on saanut vuosien saatossa erilaista kritiikkiä toiminnastaan. Erityisesti lohkoketjun protokolla on saanut paljon kritiikkiä, koska nykyään on yksinkertaisesti parempia vaihtoehtoja olemassa. Jotta Ethereum voi pysyä kilpailussa mukana, sen tuli tehdä jotain käyttämälleen protokollalle.

Protokollan muutos

Toisin sanoen, kaikessa yksinkertaisuudessaan, Ethereum 2.0 tarkoitti protokollan muutosta. Lohkoketjun protokollalla tarkoitetaan sitä, miten lohkoja luodaan tai oikeastaan sitä, miten louhija saa palkkion. Alkuperäinen protokolla oli PoW eli Proof of Work. Tämä on yksinkertaisesti ensimmäinen protokolla, jota käyttää vieläkin muun muassa Bitcoin. PoW tarkoittaa sitä, että louhija saa palkkion ratkaisemastaan pulmasta eli uuden lohkon luomisesta.

Ethereum 2.0 toi mukanaan paremman protokollan eli PoS eli Proof of Staken käytön. Tämä protokolla tarkoittaa sitä, että louhija valitaan jo ennen pulmien ratkaisua. Heidän tulee todistaa heillä riittävän tilaa pulman ratkaisusta, jonka jälkeen validaattorit valitsevat louhijan. Tämä on uuden aikaisempi ja parempi protokolla monella eri tavalla, kuten tulet kohta huomaamaan.

Ennen kuin siirrymme siihen, miksi PoS on parempi kuin PoW, meidän tulee kertoa sinulle yksi tärkeä asia liittyen louhintaan. Nimittäin vaikka itse protokolla on muuttunut, periaatteessa louhiminen on pysynyt samanlaisena. Jos et tiedä miten louhiminen tapahtuu, tässä se on hyvin yksinkertaisessa muodossa. Lohkoja luodaan ratkaisemalla tiettyjä pulmia. Tämä tapahtuu laittamalla pulma tietokoneen ohjelmiston läpi niin monta kertaa, että se paljastaa avaimen. Tämä avain tulee olemaan lohkon koodi, eli sen paljastuminen luo lohkon.

Nopeampi, ympäristöystävällisempi ja käyttäjäystävällisempi Ethereum

Kuten juuri mainitsimme, PoS on parempi vaihtoehto verrattuna PoW protokollaan hyvin monella eri tavalla. Se on sekä ympäristöystävällisempi, parempi louhijoiden näkökannalta sekä yleisesti nopeampi. Siten se on parempi luonnolle, sen louhijoille ja Ethereumin käyttäjille. Tämä nopeus tulee itse asiassa paranemaan vielä enemmän, kunhan Ethereumin järjestelmä saadaan myös muutettua.

Mutta miten PoS on parempi sekä luonnolle että louhijoille. Periaatteessa tämä johtuu itse asiassa samasta syystä; siitä että louhijat valitaan etukäteen. PoW menetelmässä monet louhijat pyrkivät yhtä aikaa louhimaan lohkon ensimmäisenä, sillä vain ensimmäin louhija saa palkkion. Siitä syystä uskomattoman monet käyttävät yhtä aikaa tietokonetta, mikä tietenkin kuluttaa energiaa hyvin paljon.

Sen lisäksi, koska vain yksi louhija saa palkkion, suuri osa heistä tekee aivan turhaan töitä. Tämä ei tietenkään ole hyvä asia kenellekään louhijalle. Mikä tulee taas PoS protokollaan, louhija on jo valittu. Siitä syystä monia tietokoneita ei käytetä turhaan, mikä säästää energiaa. Sen lisäksi louhinta eivät tee turhaan töitä.

Ethereum lohkoketjun päivitys tehdään osissa

Kuten saatat olettaa, tämä protokollan muutos on todella suuri ja vaatii hyvin paljon. Siitä syystä on täysin ymmärrettävää, että yhdistäminen tehtiin vaiheissa. Näin suuren muutoksen tekeminen yhdellä kerralla olisi mahdollistanut uskomattoman paljon erilaisia riskejä.

Ethereum 2.0 ja sen yhdistäminen tapahtui kolmessa eri vaiheessa nimeltään Vaihe 0, Vaihe 1 ja Vaihe 2. Vaihe 0 tapahtui piakkoin sen jälkeen, kun tieto Ethereum yhdistämisestä julkaistiin vuonna 2019. Vaihe 0 tuli käytäntöön vuonna 2020 joulukuussa. Se piti sisällään Beacon Chain lohkoketjun esittelyn. Beacon Chain on erillinen lohkoketju, joka valjastettiin Ethereum lohkoketjun rinnalle. Beacon Chain käytti juurikin PoS protokollaa apunaan.

Ethereum yhdistäminen koskee itse asiassa juuri Beacon Chain ja alkuperäistä Ethereum lohkoketjua. Nimittäin kaikista odotetuin vaihe piti sisällään näiden kahden lohkoketjun yhdistämisen. Näin Ethereum lohkoketjun PoW protokolla saatiin vaihdettua PoS protokollaan.

Mitä mahdollisuuksia yhdistys tuo mukanaan?

Tietenkin tämä yhdistäminen on muuttanut muitakin asioita kuin vain protokollan. Yksi tärkeimmistä ja mielenkiintoisemmista muutoksista on se, että nykyään Ethereum mahdollistaa sirpale -ominaisuuden. Tämä ominaisuus tarkoittaa sitä, yksittäiset louhijat ja validaattorit voivat luoda oman mini Ethereum lohkoketjunsa. He voivat päättää siitä, mitä Sirpaleelle tapahtuu. On tietenkin hyvä ottaa huomioon, että tämä mahdollisuus ei ole aivan kaikille täysin realistinen. Se kustantaa varsin paljon ETH merkkejä, joita kaikilla ei yksinkertaisesti ole käytössä.

Onko sinulla jo valmiiksi Ethereumia?

Nyt kun olemme päässeet puhumaan ETH merkeistä, on tietenkin hyvä tietää, mitä vanhoille merkeille tapahtuu. Jos olet ostanut ETH merkkejä ennen, kuin yhdistäminen tehtiin, sinun on hyvä tietää, mitä niille tapahtuu ja tuleeko sinun tehdä oikeastaan mitään. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, sille ei tapahdu oikeastaan mitään. Toisin sanoen, voit jatkaa ETH merkkien käyttöä aivan samalla tavalla kuin ennen yhdistämistä.

Ethereum lohkoketjun mahdollistamat käyttötarkoitukset ovat myös hyvä ottaa huomioon. Loppujen lopuksi nämä ovat syy siihen, miksi Ethereum on niin tärkeä lohkoketju koko kryptovaluuttojen alalla. Suosittuihin toimintoihin kuuluu esimerkiksi äly sopimusten luominen ja rahoituksen hajauttaminen. Näille toiminnoille ei ole tapahtunut sinänsä mitään. Toisin sanoen voit käyttää niitä vieläkin aivan kuten ennenkin.

Ainoa huomattava ero tulee niiden toimivuudesta. Kuten mainitsimme aikaisemmin, Ethereum 2.0 on nopeampi kuin alkuperäinen vaihtoehto. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että myös nämä toiminnot voidaan tehdä nopeammin. Siten suosittujen toimintojen käyttämisestä tulee vain toimivampaa.

Miten päivitys vaikuttaa Ethereumin arvoon?

Monet hankkivat Ethereum lohkoketjun ETH merkkejä siihen sijoittamisen takia. Sen takia on tietenkin hyvin tärkeää perehtyä myös siihen, miten tämä yhdistäminen vaikuttaa sen arvoon. Kuten tiedät, eth kurssi muuttuu hyvin paljon hyvin lyhyessä ajassa. Siihen vaikuttaa hyvin monet ulkoiset ja sisäiset asiat.

On mahdotonta sanoa, miten Ethereum yhdistys tulee vaikuttamaan pidemmällä ajalla. Kuitenkin lyhyellä aika välillä voidaan sanoa, että muutos on ollut positiivinen. Toisin sanoen heillä, joilla on ollut ETH merkkejä on ollut syytä hymyyn. On kuitenkin aina hyvä ottaa huomioon, että kryptovaluuttojen ala on varsin arvaamaton. Toisin sanoen tämä hymy voi hyytyä jopa hyvin nopeasti.

Miten Ethereum 2.0 vaikuttaa koko alaan?

Koska Ethereum on niin tärkeä lohkoketju, sen yhdistäminen on vaikuttanut koko kryptovaluuttojen alaan. Se on tietenkin nostanut Ethereum lohkoketjun uudelleen kovan kilpailijan tasolle, mutta tämä ei ole ainoa asia.

Ethereum ei ole nimittäin ainoa lohkoketju, jolta on vaadittu muutoksia lohkoketjuun. Se on onnistunut nyt todistamaan, että tämä muutos on mahdollista tehdä. Siitä syystä on hyvin mahdollista, että tämän kaltaista muutosta tullaan tulevaisuudessa myös vaatimaan muilta lohkoketju teknologioilta. Muuten niillä on myös riski tippua kilpailusta pois.

Miltä Ethereumin tulevaisuus vaikuttaa nyt?

Ethereum 2.0 eli yhdistäminen on auttanut tiettyjen kritiikkien kanssa, joita Ethereum on saanut osakseen. Siitä syystä koko lohkoketjun tulevaisuus vaikuttaa taas vakaammalta. On tietenkin aina mahdoton sanoa aivan täysin varmaksi, miltä tulevaisuus tulee näyttämään. Kuitenkin Ethereum 2.0 on selkeästi auttanut vahvistamaan ja varmistamaan vakaampaaa ja kirkkaampaa tulevaisuutta koko lohkoketju teknologialle.