Kiiltokuvissa on nostalgiaa


Jos olet elänyt tiettyä aikakautta, yhdistät kiiltokuvat luultavasti lapsuusmuistoihin. Olipa kyseessä sitten suosikki Disney-hahmo tai kuva lempikukastasi, kiiltokuvat tuovat usein mieleesi onnellisia muistoja. Niihin liittyy kuitenkin muutakin kuin nostalgiaa; ne sopivat erinomaisesti leikekirjojen ja muiden askarteluprojektien tekemiseen.

Kiiltokuvien valmistus

Kiiltokuvia alettiin valmistaa 1800-luvun puolivälissä. Nämä kuvat ovat peräisin värilitografiasta, painotekniikasta, joka otettiin käyttöön noin vuonna 1810. Menetelmä osoittautui sopivaksi monenlaisiin tarkoituksiin, kuten taideteosten jäljennösten painamiseen, karttoihin ja mainoksiin. Tällä tavalla voitiin myös luoda kauniita ja värikkäitä pelikortteja, joilla onnistui vaikkapa paskahousu -korttipelin pelaaminen. Myöhemmin samalla vuosituhannella litografiaprosessia kehitettiin edelleen niin, että useat pienet kuvat voitiin siirtää yhdelle levylle ja painaa yhdeksi arkiksi. Tämä luonnollisesti nopeutti ja teki työstä halvempaa.

Parhaat kuvat oli yleensä painettu paksulle, hyvälaatuiselle paperille, jossa oli kevyesti kohokuvioitu lakattu pinta. Värit olivat teräviä ja huolellisesti tarkennettuja. Kuvia yhdistivät kapeat paperiliuskat, joissa oli yleensä valmistajan merkinnät. Kuvat olivat aluksi kulmikkaita ja ne piti leikata irti toisistaan. Myöhemmin kehitettiin erityinen kone, jolla pystyttiin leikkaamaan vaihtelevan muotoiset kuvat siististi arkista.

Keräilykohteena kiiltokuvat

Kiiltokuvia valmistetaan jonkin verran edelleen. Erilaiset askartelu- ja käsityöliikkeet ja kirjakaupat ovat hyviä paikkoja löytää kiiltokuvia. Monet ovat kuitenkin kiinnostuneita nimenomaan vanhoista kiiltokuvista ja niitä voi hankkia muutamalla tavalla.

Yksi tapa on tutkia paikallisia kirpputoreja. Saatat olla onnekas ja löytää joitakin piilotettuja helmiä sekamelskan keskeltä. Toinen vaihtoehto on etsiä nettihuutokauppasivustoilta ja muilta myyntipalstoilta. Netissä on helppo rajata tuloksia ja löytää näin etsimänsä nopeammin.

Jos sinulla on vanhoja sukulaisia, on olemassa hyvä todennäköisyys, että heillä on tallessa kiiltokuva jos toinenkin monen vuosikymmenen takaa. Ehkä voit palvelusta vastaan saada jokusen kuvan kokoelmaasi täydentämään?

Kiiltokuvat leikekirjoissa

Monet ihmiset käyttävät leikekirjoja tapana dokumentoida elämäänsä ja säilyttää muistoja. Yksi hauska tapa koristella leikekirjan sivuja on käyttää kiiltokuvia. Kiiltokuvat tuovat omanlaisensa tunnelman ja charmin leikekirjan sivuille. Muista muutama asia:

  1. Varmista, että käytät hapottomia liimoja kiiltokuvien liimaamiseen. Tavallinen liima voi vahingoittaa kuvia ajan myötä.
  2. Vältä terävien esineiden käyttöä kuvien lähellä, sillä ne voivat helposti naarmuttaa tai repiä pintaa.

Pienellä huolellisuudella voit luoda kiiltävien kuvien avulla kauniita leikekirjasivuja, jotka kestävät vuosia ja vuosikymmeniä.

Monikäyttöiset kiiltokuvat

Kiiltokuvia voi käyttää moniin muihinkin tarkoituksiin, kuin vain leikekirjaan liimaamiseen. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi päiväkirjan sivujen koristeluun. Voit myös liimata niitä onnittelukortteihin, jolloin ne saavat ainutlaatuisen ja henkilökohtaisen ilmeen. Jos tunnet itsesi luovaksi, voit käyttää kiiltokuvia kollaasien tai muiden taideteosten luomiseen. Voit jopa tehdä niistä oman persoonallisen käärepaperin tai lahjatarroja. Mahdollisuuksia on loputtomasti!

Halusitpa sitten luoda ainutlaatuisen leikekirjan tai vain lisätä henkilökohtaisen säväyksen onnittelukorttiin tai taideteokseen, kiiltokuvat ovat loistava vaihtoehto.