Parhaat ideat leikekirjan sisällöksi

Skräppäys on mukava harrastus. Leikekirjan laatiminen on oiva keino kääriä muistot kauniisiin ja persoonallisiin paketteihin. Fyysisen leikekirjan kokoaminen kehittää muiden askarteluharrastusten tavoin kädentaitoja sekä tukee muiden harrastusten, kuten piirtämisen tai valokuvaamisen opettelua. Digitaalisen leikekirjan tekeminen taas kehittää erilaisia digitaitoja sekä toimii hauskana keinona tutustua skräppäysharrastajiin internetin välityksellä.

Jokainen leikekirja on tekijänsä näköinen ja heijastelee tekijänsä persoonaa ja kiinnostuksenkohteita. Silti joskus on hauska leikitellä ajatuksella eri aiheista, joista leikekirjan voisi laatia. Mistä aiheesta juuri sinä kokoat seuraavan leikekirjasi?

Urheilu, pelit ja muut harrastukset

Voisiko seuraava leikekirjasi kertoa harrastuksestasi? Vaikka monet harrastukset ovat siirtyneet sulavasti verkkoon, ja internetistä löytyy helposti esimerkiksi pasianssin kaltaisia klassisia ajanvietteitä, kaikki pelailu ja puuhailu ei vielä ole digitalisoitunut.

Apua ja inspiraatiota urheilu- tai peliaiheisen leikekirjan tekemiseen saa hyvin erilaisista lähteistä. Esimerkiksi perinteisten sanomalehtien urheilusivuilta löytyvät omien suosikkijoukkueiden tai -pelaajien kuvat on aina mukava leikata talteen. Vaikka internet on ääretön digitaalisen materiaalin aitta, jokainen skräppäyksen ystävä ymmärtää, että perinteisen paperille painetun kuvan katselussa on jotakin erityistä. Olipa kyseessä sitten lehdestä leikattu kuva urheilijasta tai itse otettu ja tulostettu valokuva oman peliporukan tai urheiluseuran tapahtumasta, omien harrastusten tuokioiden taltioiminen leikekirjan sivuille lämmittää aina mieltä.

Urheiluaiheiset leikekirjat ovat hyvä keino innostaa esimerkiksi perheen pienimmät skräppäyksen pariin. Pikkupoikien urheilusankareista kertovat uutiset ja heistä otetut valokuvat vetoavat vilkkaimpiinkin lapsiin, joille askarteluharrastukset saattavat tuntua liian hidastempoisilta harrastuksilta.

Matkustelu avartaa ja innostaa

Toinen aina yhtä ihastuttava aihe leikekirjalle on matkustaminen ja matkamuistojen koostaminen yhdeksi kokonaisuudeksi. Voisiko seuraava lomamatkasi olla myös leikekirjan aihe? Lomailun tärkein tarkoitus on tietenkin rentoutua ja irrottautua arjesta, eikä napsia valokuvia, joilla voi todistaa tuttaville nähneensä maailmaa. Jos kuvat ja matkamuistot kokoaa sosiaalisen median sijaan intiimiin ja henkilökohtaiseen leikekirjaan, jo kuvien ottaminen nähtävyyksistä tuntuu koskettavammalta ja tunnelmallisemmalta kuin voisi uskoa.

Valokuvien lisäksi matkoilta löytyy paljon silmää miellyttäviä esineitä, lippuja ja lappuja, joita kannattaa vaalia muistoina menneistä matkoista. Kukapa voisi unohtaa ensimmäisen junamatkansa halki Euroopan tai haaveet täyttäneen lennon kohti Kaukoitää? Vielä vuosikaudet matkojen jälkeen jo reissujen juna- ja lentolippujen näkeminen jälleen tuo mieleen muistot eri puolilta maailmaa ja innostaa suunnittelemaan seuraavaa matkaa.

Leikekirjaan taltioitavaksi sopivat myös muutkin esineet kuin vain juna- ja lentoliput. Pääsitkö viimein käymään taidemuseossa, jossa olet aina haaveillut käydä? Paperille painettu sisäänpääsylippu tai museokaupasta ostettu postikortti tuo kulttuurikohteen ylevyyden ja henkevyyden myös sinun leikekirjasi sivuille.

Pidä visuaalista päiväkirjaa

Vai olisiko seuraava leikekirjasi sittenkin vailla yksittäistä aihetta? Yksi hauska tapa, joka sopii erityisesti aloittelevalle skräppäyksen harrastajalle, on omasta arkielämästä kertovan visuaalisen päiväkirjan kokoaminen. Kun oman arjen kohokohdista ja pienistä yllätyksistä nappaa kuvan tai jonkin muun muiston, arkielämä ei yhtäkkiä tunnukaan niin harmaalta ja itseään toistavalta.

Päiväkirjan pitäminen skräppäämällä auttaa myös ylläpitämään askarteluharrastusta aktiivisesti. Eri viikoille tai kuukausille voi asettaa eri tavoitteet tai rajoitteet, ja näin leikekirjan tekijä voi keskittyä lyhyen aikaa esimerkiksi valokuvaukseen ja valokuvien sommitteluun ennalta määrätyn ajan. Tämän ansiosta skräppäysharrastus pysyy monipuolisena ajanvietteenä, ja eri kädentaitojen oppiminen helpottuu.

Leikekirja perheen pienimpien kanssa

Askartelu on hyväksi lapsien hyvinvoinnille. Siksi perheellisten skräppääjien kannattaakin ottaa lapsi seuraksi leikekirjaa tehdessään. Eri kädentaitojen oppiminen on hyväksi lapsen motoriselle kehitykselle, minkä lisäksi askarteluharrastukset kehittävät visuaalisia kykyjä. Lapsena askartelu antaa hyvät eväät esimerkiksi kuvataiteiden ja muiden kehittävien harrastusten aloittamiseen myöhemmällä iällä. Siksi leikekirjan voikin laatia lapsen kanssa, ja lapsen ehdoilla. Mistä lapsi pitää? Mitä hän harrastaa ja mitä leikkejä hän leikkii? Lapsen mielikuvitus on rajaton, joten leikekirjan tekemiseen on lukemattomia tapoja.