Monopoly, lautapelien klassikko

Monopoly on peli, jota varmaankin lähes kaikki suomalaiset ovat joskus pelanneet ja ne, jotka eivät, ovat vähintäänkin kuulleet siitä. Monelle muualla Suomessa asuvalle ovat Helsingin katujen nimet tulleet tutuksi nimenomaan tämän pelin kautta, Monopolyn suomalaisessa versiossa kun seikkaillaan Helsingissä. Monopolyn 100-vuotisjuhlat lähestyvät, sillä tämä bisnesmaailmaan sijoittuva ja eritoten kiinteistöjen tonttien ostamiseen perustuva peli on julkaistu jo vuonna 1935. Suomessakin Monopoly on vuosien varrella noussut osaksi kulttuuria ja esimerkiksi leikkirahaa tai väärää rahaa saatetaan kutsua ”monopolirahaksi” aivan muita asioita kuin Monopoly-peliä koskevissa keskusteluissa.

Miten peliä pelataan?

Pelin lopullinen tavoite on ajaa kanssapelaajat konkurssiin. Aluksi kaikki pelaajat saavat tietyn rahamäärän, jolla heidän tulee tulla toimeen. Rahaa tarvitaan tonttien ostamiseen sekä vuokrien maksamiseen silloin, kun pelinappula pysähtyy jonkun toisen omistamalle tontille, tämän lisäksi Sattuma- ja Yhteismaa-kortit voivat sekä tuoda, että viedä rahaa pelaajilta riippuen niiden sisältämästä tekstistä. Pelistä on myös niin sanottu pankkikorttiversio, jossa paperirahaa ei ole käytössä. Vielä toistaiseksi ei ole kehitetty nykyisin suosittuun Bitcoin-sijoittamiseen perustuvaa versiota, mutta kryptovaluuttojen suosion jatkuessa samana, voi sellainenkin olla vielä edessä.

Monopolyn peruspelissä pelaaja heittää kahta arpakuutiota ja etenee pelilaudalla niiden silmäluvun osoittamien summan mukaisesti. Se, mihin ruutuun hän pysähtyy, ratkaisee seuraavan tapahtuman. Mikäli tontti on vapaana, voi pelaaja ostaa kyseisen tontin, mutta jos tontin omistaa jo joku toinen, joutuu hän maksamaan vuokraa kyseiselle pelaajalle. Mitä arvokkaampi tontti, sitä suurempi vuokrakin on. Jos kyseessä on oma tontti, ei vuokraa tietenkään tarvitse maksaa. Tonteille voi rakentaa myös rakennuksia, jolloin vuokrakin on korkeampi. Tämän lisäksi, mikäli sama pelaaja omistaa kaikki samaan väriryhmään kuuluvat tontit, on kyseisille tonteille pysähtyvien onnettomien vuokra tuplahintainen. Vuokrien ja Sattuma- ja Yhteismaa-korttien lisäksi rahaa voi saada myös aina ohittaessaan lähtöruudun eli kiertäessään pelilaudan. Jos pelaaja joutuu vankilaan, niin tämä tapahtuu kuitenkin kulkematta lähtöruudun kautta, eli tällöin kierrospalkkiota ei makseta. Pelissä on myös vapaa pysäköinti -ruutu, jota kukaan ei voi omistaa, sekä veroruutuja, joihin osuessaan joutuu maksamaan pankille. Konkurssin tekevän pelaajan talot puretaan ja tontit kiinnitetään sekä huutokaupataan välittömästi jäljellä olevien pelaajien kesken.

Pelin ja sääntöjen eri versioita

Monilla pelaajilla on erilaisia kotisääntöjä, jotka poikkeavat hiukan virallisista säännöistä. Säännöissä on esimerkiksi erikseen mainittu, että rahan lainaaminen on kiellettyä, mutta monet pelaavat niin, että se on tiettyyn rajaan mahdollista. Samoin säännöissä mainittua tonttien huutokauppausta, tilanteessa, jossa tontille osuva henkilö ei halua tonttia ostaa, eivät monet pelaajat ole ottaneet kotipeleissään käyttöön. Liiallinen sääntöjen muokkaaminen saattaa pidentää peliaikaa merkittävästi, näin tekee esimerkiksi lainaamisen mahdollisuus, joten kokemattomien pelaajien kannattaa noudattaa mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä sääntöjä.

Pelin vuonna 1935 alkuperäinen versio sijoittuu Atlantic Cityyn, jonne pelin tuolloin patentoinut työtön myyntimies Charles B. Darrow oli tehnyt matkan. Peli perustuu kuitenkin jo vuonna 1904 yhdysvaltalaisen konttoristin Elizabeth Magien kehittämään Landlord’s Gameen. Suomen alkuperäisessä versiossa seikkaillaan siis Helsingissä, kallein tontti on Erottaja. Vuosien varrella Monopolysta on tehty lukuisien eri kaupunkien versioita ja kaupunkien loppuessa myös versioita, joissa kadun nimet on korvattu muun muassa paikkakunnilla tai nähtävyyksillä. Suomessa varianteista on erityisesti suosiota kerännyt Maailman Ihmeet -versio.

Laudan lisäksi Monopoly on rantautunut myös tietokoneelle monen eri version voimin. Tietokone antaa mahdollisuuden tunnelman luomiseen esimerkiksi animaatioin ja lisägrafiikoin. Myös nettikasinoille on rantautunut Monopoly-pelin versio, jossa pelaajilla on mahdollisuus voittaa oikeaa rahaa.


@[email protected]

_Toegewezen aan Jonas Bergenblad_