Näin tallennat rakkaat muistot leikekirjaan

Skräppäily tai skräppäys eli leikekirjan kokoaminen on mukaansatempaavaa puuhaa, josta tulee hyvä mieli. Se on myös erinomainen tapa tallentaa tärkeitä muistoja tulevaisuutta varten.

Leikekirja eroaa perinteisestä valokuva-albumista niin, että pelkkien kuvien ja lyhyiden tekstien lisäksi kirjaan lisätään erilaisia visuaalisia elementtejä ja vaikkapa pitempiä tekstejäkin. Kuvien lisäksi kirjaan voi liittää erilaisia muistoja herättäviä pääsylippuja ja matkalippuja.

Skräppäys ei ole vaikeaa, ja jokainen voi tehdä sitä omalla tyylillään. Katso alta helpot ohjeet skräppäilyyn – niin aloittaminen käy helposti ja pääset nopeasti vauhtiin omien leikekirjojesi tekemisessä.

Mitä välineitä skräppäilyyn tarvitaan?

Helposti alkuun pääsee, jos hankkii valmiin leikekirjan. Jos aiot tallentaa muistoja elämäsi varrelta samaan albumiin, kannattaa suosia kierrealbumeja, johon voi tarvittaessa lisätä sivuja. Jos taas leikekirja koskee yhtä tapahtumaa, voi nidottukin kirja toimia.

Leikekirjan voi myös koota itse, jolloin tarvitset albumin ja sivuja, jotka lisäät itse albumiin. Tämä vaihtoehto on paras silloin, kun haluat tehdä mahdollisimman monipuolisen ja näyttävän leikekirjan, sillä voit valita kuvioituja, värikkäitä ja erityyppisiä papereita oman makusi mukaan.

Lisäksi tarvit ainakin sakset, liimaa (valitse happovapaa liima, joka ei vahingoita kuvia) sekä kyniä. Sivuja voi koristella myös esimerkiksi vesiväreillä maalaten ja askarteluliikkeistä saatavilla koristeilla. Kaksipuolisella teipillä voi kiinnittää kuvia ja erilaisia papereita albumin sivuille.

Jos siis hankit seuraavat välineet, olet valmis aloittamaan skräppäilyn:

●      Valmis leikekirja tai albumi ja sivuja

●      Askarteluvälineet, kuten sakset, liima ja kaksipuolinen teippi

●      Kyniä, kuten mustekyniä, värikyniä ja tusseja

●      Vesivärit

●      Koristeet

On myös hyvä päättää etukäteen, mitä aihetta leikekirja koskee, ja koota sitten yhteen kaikki kuvat ja muut aiheeseen liittyvät muistot.

Skräppäys sopii koko perheen harrastukseksi

Leikekirjan kokoamista ei tietenkään tarvitse tehdä yksin, vaan puuhaan voi ryhtyä koko perheen voimin. Skräppäily on hauska tapa viettää aikaa koko perheen kesken, ja se pelastaa esimerkiksi sateiset kesälomapäivät tai mökkireissut, joilla tekeminen saattaa loppua kesken.

Erinomainen tapa viettää kesälomaa on skräpätä loma talteen sen edetessä. Loman alussa hankitaan siis skräppäysvälineet ja loman edetessä leikekirjaan tallennetaan kunkin perheenjäsenen ottamia kuvia ja muistoja. Tällöin kannattaa harkita pikakameran hankkimista. Se tulostaa kuvat saman tien, jolloin skräppäillä voi heti kuvan ottamisen jälkeen, eikä valokuvan tulostamista tarvitse odotella.

Mökkiloman aikana leikekirjaan voi tallentaa valokuvien lisäksi vaikkapa metsästä löytyneitä aarteita, kuten höyheniä tai kuivattuja kukkia. Jokainen perheenjäsen voi koristella omat sivunsa omalla tavallaan, ja kirjata kirjaan omia kokemuksiaan ja muistojaan. Lisää mökkilomailuun liittyviä vinkkejä löytyy sivuilta saaristomokit.fi.

Etenkin vanhemmat lapset saattavat haluta tehdä ikioman leikekirjansa, jolloin lasten kannattaa antaa itse valita välineet, jotta kirjasta tulee lapsen oman maun mukainen.

Leikekirjan kokoamisesta tulee hyvä mieli

Muistojen tallentaminen on monella tavalla mukava harrastus. Mukavien muistojen läpikäyminen skräppäyksen yhteydessä on suorastaan terapeuttista, ja hyvää mieltä lisää entisestään se, että tiedät samalla kertovasi omasta elämästäsi, sen merkkihetkistä ja kokemuksistasi tuleville sukupolville. Leikekirjasi kertoo lisäksi tarinaa ajasta, jossa elät.

Leikekirjan kokoaminen on samalla myös tapa toteuttaa luovuutta. Sääntöjä ei ole, eikä väärin voi tehdä, joten kokeile rohkeasti erilaisia tyylejä, värejä, sommitteluja ja tekstejä. Luovat harrastukset puolestaan tunnetusti tekevät hyvää niin lapsille kuin aikuisillekin. Lue lisää harrastuksista ja hyvinvoinnista sivustolta niccanet.fi.

Skräppäys on siis erinomainen harrastus, jossa yhdistyy muistojen tallentaminen sekä hyvinvointia lisäävä käsillä tekeminen ja luovuus.