Skräppäys on hauska tapa säilyttää muistoja

Kierrätä !

Useimpia asioita voi kierrättää ja käyttää uudelleen. Vanhat postikortit, kartongit, rasiat ja vastaavat kannattaa säilyttää, koska niitä voi hyödyntää myöhemmin. Esimerkiksi skräppäys on suosittu askartelumuoto. Se tarkoittaa pienten muistojen tallettamista leikekirjaan. Muistot voivat olla valokuvia, paperilappuja tai postikortteja. Kun ne liimataan nätisti leikekirjaan, ne säilyvät hyvänä vuosikymmenten ajan. Skräppääminen ei kuitenkaan ole ainut tapa harrastaa kierrätysaskartelua. Netistä löytyy vinkkejä siihen, kuinka eri materiaaleja voi hyödyntää askartelemisessa. Vanhoja materiaaleja hyödyntämällä voi säästää niin rahaa kuin luonnonvarojakin, joten kaikkea ei kannata heittää pois.

Materiaalien hyödyntäminen

Scrabbooking, eli eräänlaisen leikekirjan tekeminen, on hauskaa. Sellaiseen voi kerätä monenlaisia muistoja. Jotkut tekevät leikekirjaa matkoistaan, kun taas toiset sisällyttävät leikekirjaan lastensa tekemisiä. Leikekirjoja voi olla myös useita erilaisia, ja niihin voi hyödyntää eri tekniikoita. Jotkut leikekirjat ovat täynnä liimattuja muistoja yhdestä tietysti aihepiiristä. Leikekirjoihin on voitu kirjoittaa tekstejä tai kiinnittää erilaisia pieniä muistoesineitä. Leikekirjat voi päällystää kontaktimuovilla, jotta kaikki leikekirjan muistot pysyvät paremmassa kunnossa. Leikekirja voi olla myös kansio, jossa on esimerkiksi muovitaskuja. Tällöin taskuihin voi piilottaa vaikka kirjeitä.

leiskoja

Kierrätysmateriaalit ovat loistavia materiaaleja askartelussa. Voit hyödyntää esimerkiksi metalliromua, kartonkia, paperia, pahvia, lasia, posliinia, kankaita kuten vanhoja vaatteita, kirjoja, lankoja ja matonkuteita, muoveja sekä monia muita jämämateriaaleja. Yleisin askartelutekniikka on liimatekniikka, jonka avulla on helppo piristää vanhoja tavaroita. Voit päällystää uusiksi vaikkapa valokuvakehyksiä liimaamalla niihin tapettia. Näin kehys saa kauniin ulkoasun, mikä tuo lisää syvyyttä myös siinä olevaan valokuvaan. Itse kehyksiin kannattaa liimata tärkeitä kuvia joko osittain tai kokonaan. Liimaamista suositaan myös lasten askarteluissa.

Koristeiden askarteleminen

Monet askartelevat erilaisissa juhlissa käytettäviä koristeita itse. Lasten syntymäpäivien koristelut hoituvat leikkaamalla ilmapallon muotoisia kuvioita pahvista ja kiinnittämällä ne teipillä ikkunaan. Kartongista tai pahvista voi leikata myös kolmioita, jotka voit pujottaa nauhaan niin että niistä tulee ketju. Kolmioihin voi kirjoittaa synttärisankarin nimen.

965226a9-c630-489d

Näin on mahdollista saada halvalla aikaan lapsia ilahduttavia koristeita. Myös joulukoristeiden askartelu kierrätysmateriaaleja käyttämällä on hyvin suosittua. Esimerkiksi kuusenkoristeet onnistuvat helposti leikkaamalla kartongista vaikka enkeleitä tai tähtiä. Kun koristeisiin lisää lenkin, voi ne ripustaa kuuseen. Itsetehdyillä koristeilla on enemmän tunnearvoa kuin kaupasta ostetuilla.

Kierrätä kaikkia materiaaleja

Askartelu on puuhaa, johon ei tarvitse satsata suuria määriä rahaa. Jokaisen kotoa löytyy kierrätettävää materiaalia, josta voi askarrella vaikka mitä. Vanhat vaatteet kannattaa käyttää hyväksi tässä. Myös rikkinäisistä vaatteista saa aina jotakin uutta, kuten vaikka nuken vaatteita tai esimerkiksi pieniä pöytäliinoja. Lapsillekin olisi hyvä opettaa, että materiaalia ei saa tuhlata. Sen sijaan kaikkia papereita, kartonkeja ja pahveja tulisi käyttää niin, että leikkaaminen aloitetaan reunasta. Näin materiaalista jää mahdollisimman vähän hukkapaloja. Askartelumateriaaleja tulisi myös käyttää aina vain sen verran kun tarvitsee.